ترمز ABS و ترمز CBS بررسی و مقایسه 2 سیستم پرطرفدار

ترمز ABS و ترمز CBS

ترمز ABS

ترمز ABS از قفل شدن چرخ ها در هنگام ترمز گرفتن شدید جلوگیری می کند و با کمک اطلاعاتی که از حسگرهای سرعت سنج چرخ ، واحد ABS می گیرد فشار سیال ترمز را تنظیم می نماید تا چسبندگی چرخ ها حفظ گردد و موتورسیکلت از جاده منحرف نشود . این سیستم ترمز مانع از سر خوردن لاستیک ها در جاده خیس و بارانی می شود و چسبندگی مناسبی ایجاد می کنند‌ . ترمز های ABS در موتورسیکلت با توجه به اندازه ، وزن و نوع عملکرد آن طراحی می شود. به طور کلی موتورسیکلت هایی که فاقد ABS هستند در هنگام ترمز گیری شدید هیچگونه تعادلی ندارند و امکان انحراف و تصادف زیادی دارند.

اجزای سیستم ترمز ABS موتورسیکلت

ترمز ABS مجهز به اجزای مختلفی است که هر کدام وظیفه ای بر عهده دارند و در انتها با همکاری هم ، یک سیستم واحد را به نمایش می گذارند که قادر است موتورسیکلت را به راحتی متوقف کند. این اجزا  عبارتند از:

حسگر سرعت که در هر چرخ نصب شده اند و زمان قفل کردن چرخ ها را اطلاع می دهد . یعنی هرگاه ترمز را بگیرید ابتدا این حسگرها شروع به کار می کنند و زمان قفل شدن چرخ ها را به سیستم اطلاع می دهند . سوپاپ که در هر لوله ترمز وجود دارد و با کمک کنترل کننده می توان آن را کنترل کرد.
پمپ ، فشار از دست رفته از طریق سوپاپ را تامین می کند . به این صورت که وقتی سوپاپ  فشار را در ترمز کم کرد فشار توسط پمپ دوباره افزایش پیدا می کند.
کنترل کننده که نوعی پردازنده می باشد و با کمک حسگرهای سرعت می تواند سوپاپ ها را کنترل کنند.

دلایل عدم مجهز بودن موتورسیکلت به سیستم ترمز ABS

با وجود مزایای زیاد دلایلی وجود دارد که تولید کنندگان در موتورسیکلت از سیستم ترمز ABS استفاده نمی کنند. سیستم ترمز  ABS موتورسیکلت یکی از بهترین سیستم های ترمزی است. اما امکان دارد که یک موتور به دلایل مختلف نتواند این سیستم را بر روی خود داشته باشد. برخی از این دلایل عبارتند از:

اندازه موتورسیکلت

یکی از مسائل سایز موتورسیکلت است که در نصب کردن ترمز ABS نقش دارد و طبق تحقیقات انجام شده از سال ۲۰۱۲ کمیسیون اروپا اعلام نمود که موتورسیکلت هایی که بالای ۱۲۵ سی سی هستند می توانند به این سیستم مجهز شوند. به طور کلی به دلیل کوچک بودن موتورهای پایین ۱۲۵ سی‌سی جایگاه لازم برای نصب این سیستم وجود ندارد و همچنین سرعت و شتاب پایین آن نیز در این مورد لحاظ شده است. برای موتورسیکلت های آفرود، اسکوتر، موتورهای گازی و موتورسیکلت های سبک دیگر این سیستم قابل نصب نیست. زیرا به دلیل وزن بالایی که دارد بر روی عملکرد آنها تاثیر می گذارد و از سرعت آنها می کاهد.

نوع عملکرد موتورسیکلت

نوع استفاده و محیطی که از موتورسیکلت استفاده می شود نیز مهم است و به طور کلی در هر مسیری سیستم ABS مناسب نیست و ممکن است خطر آفرین باشد. برخی موتورسیکلت ها در جاده و خارج جاده کاربرد دارند و در صورتی که به سیستم ABS مجهز شوند ممکن است کاربرد خارج جاده ای آن را کند نماید و در نتیجه ایجاد مشکل کنند.
ترمز ABS و ترمز CBS

قیمت، ظاهر و وزن موتورسیکلت

قیمت نیز در عدم استفاده از ABS نقش دارد.  سیستم ترمز ABS قیمت بیشتری نسبت به سایر ترمزها دارد و در هنگام خرید موتورسیکلت مصرف کننده باید قیمت بیشتری پرداخت نماید.

جمع بندی نهایی

موتورسیکلت برای کاهش سرعت و توقف کامل باید اهرم ترمز داشته باشد و نیروی بازداشتن خود را از ترمز بگیرد و با قفل کردن چرخ ها ایست کامل صورت گیرد. ترمزها انواع مختلفی دارد که شامل ترمز دیسکی ، ترمز کاسه و ترمز ABS است . ترمز ABS یا ترمز ضد قفل در ابتدا فقط برای خودروها استفاده می شد و کم کم وارد صنعت موتورسازی نیز شد.
به طور کلی برای موتورسیکلت های خارج جاده ای و آفرود این نوع ترمز اصلا مناسب نیست. از جمله اجزا سیستم ترمز ABS می توان به سوپاپ، کنترل کننده، پمپ و حسگر سرعت اشاره کرد که برای بازداشتن و عملکرد صحیح ترمز ABS در کنار هم قرار گرفته اند.
برخی محصولات عرفان سیکلت ایرانیان که مجهز به سیستم ABS هستند:

سیستم ترمز CBS

در برخی کشورها برای سیستم ترمز قوانین و استانداردهایی وجود دارد، مثلا ، در هند استفاده از سیستم ترمز CBS در تمام موتورسیکلت‌های شهری با ظرفیت ۱۲۵ سی‌سی به پایین ملزم می‌کند، درایران نیز قوانینی برای سیستم‌های ترمز CBS و ABS به تازگی تصویب و در حال پیگیری است. گذشت زمان و افزایش آگاهی  موتورسواران درخصوص سیستم های ترمز به‌ روز، باعث شده است آن ها در انتخاب های خود سراغ موارد ایمن تر بروند و موتورسیکلت‌ های مجهز به سیستم ترمز CBS یا ABS را انتخاب کنند.
CBS یا ترمز ترکیبی ، توسط شرکت هوندا ثبت اختراع شده است. سیستم ترمز CBS اتصالی بین ترمزهای جلو و عقب موتورسیکلت برقرار می‌کند. این بدان معناست که اگر شما هر یک از ترمزها را فشار دهید، ترمز برای هر دو ترمز اعمال می‌شود. در ۱۹۸۳، هوندا برای اولین بار موتورسیکلت GL100 مجهز به CBS خود را در بازار معرفی کرد و در آن زمان با نام سیستم ترمز یکپارچه شناخته می‌شد. مدل‌های هوندا CBR1000F CBR1100XX و VFR800 به عنوان LBS II شناخته می‌شدند که در حال حاضر به آن ها Dual CBS می‌گویند.
در بسیاری از کشورها ، آموزش مناسب درباره سیستم‌ های ترمز برای موتورسواران وجود ندارد. به عنوان مثال، در بسیاری از کشورهای شرق آسیا بیشتر موتورسیکلت‌ها از ترمزهای دیسکی در جلو و عقب استفاده نمی‌کنند. در بیش تر موارد، ترمز جلو به رانندگان کمک زیادی نمی‌کند، اما باید توجه داشت برای موتورسیکلت‌های با ظرفیت ۱۵۰ سی‌سی یا بیش تر، نیاز به ترمزهای دیسکی بزرگ در چرخ جلوست. به همین دلیل، سیستم ترمز CBS برای سطح جاده‌هایی ناهموار که کیفت آسفالت مناسبی ندارند، بسیار مناسب و کارآمد است.
به طور کلی و خلاصه وظیفه ترمز سی بی اس توضیع درست نیروی ترمز بین دو چرخ عقب و جلو است ، طوری که با گرفتن ترمز عقب یا جلو به تنهایی ترمز دیگر هم گرفته می شود.

گواهینامه یک روزه موتورسیکلت در کدام استان ها اجرایی شده است؟


پیج اینستاگرام عرفان سیکلت

erfancycletiranian@

به پیج اینستاگرام عرفان سیکلت بپیوندید و تازه ترین تولیدات ما را ببینید 

برای مشاهده آخرین محصولات و همچنین ارتباط با ما از طریق اینستاگرام وارد پیج رسمی عرفان سیکلت ایرانیان شوید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *